Virikkeet ja liikunta

Häkissä

Häkissä tulee marsulle varsin tylsää, jos siellä on vain ruoka. Tässä muutamia esimerkkejä virikkeistä, joita marsuille voi laittaa.

Mökki löytyy jokaiselta.

Pajusillan alle pääsee piiloon, sen päältä voi tähystää ja kaiken lisäksi se maistuu hyvälle!

Riippukeinukin on monikäyttöinen: päikkärit voi ottaa sen päällä tai alla.

Puutunneli on tukeva ja turvallinen.

Pehmoiset pedit ovat monen marsun mieleen.

Häkin ulkopuolella

Marsujen tulee päästä jaloittelemaan häkin ulkopuolelle valvonnan alaisina. Ihanteellista on jatkuva vapaana olo, kuitenkin niin, että marsulla on aina mahdollisuus päästä häkkiinsä lepäämään ja syömään. Sähköjohdot on syytä laittaa marsun ulottumattomiin, samoin kun myrkylliset kasvit ja kaikki muukin, mikä voi olla marsulle vaaraksi.

Lattialle voi laittaa laatikoita, putkia, ruukkuja ja muuta marsua kiinnostavaa.  Jos marsu ei innostu liikkumaan, voit piilotella pieniä vihannesten palasia ympäri huonetta, joita etsiessään marsu joutuu lähtemään liikkeelle.

Marsuille voi opettaa pieniä temppuja herkkupalojen avulla. Marsu ei ole rakenteeltaan sporttinen, joten niiten kanssa ei voi harrastaa estehyppyä. Muita agility-temppuja marsu saattaa oppia. Monet marsut oppivat antamaan tassua, nousemaan takatassuilleen, kulkemaan renkaasta läpi tai kävelemään ympyrän.

Ulkona

Monet eläintarvikeliikkeet myyvät valjaita marsuille. Valitettavasti marsun rakenne sopii valjaisiin äärimmäisen huonosti. Se on paksu pötkylä, muhkealla karvalla ja jalat ovat lyhyet. Valjaita ei voi kiristää niin tiukalle ettei marsu pääsisi rimpuilemaan niistä pois, koska silloin ne ovat äärimmäisen epämukavat marsun päällä.

Marsua voi kuitenkin opettaa pitämään valjaita päällään. Osa marsuista hyväksyy valjaat ja rentoutuu jopa kävelemään ne päällään. Osa järkyttyy niin, ettei suostu ottamaan askeltakaan. Taluttaminen kuitenkin toimii täysin marsun ehdoilla. Omistaja seuraa tismalleen sinne minne marsu on menossa, koska nykäisyt ulkoilmassa pelottavat marsua varmasti, sekä säikähtäessään se voi päästä valjaista irti. Omistajan kumartuminen marsua kohti voi myös saada marsun järkyttymään.

Turvallisuuden nimissä paras tapa päästää marsu nauttimaan kesäpäivästä ulkona on laittaa erillinen ulkohäkki tai kalterihäkin yläosa maahan. Marsu tarvitsee varjoa ja vettä sekä sitä on vahdittava ettei mikään petoeläin kaada häkkiä ja vie marsuja mukanaan.