Perushoito

Punnitus
Marsua kannattaa punnita viikon tai parin viikon välein. Marsun painon muutokset kertovat marsun hyvinvoinnista. Marsu on saaliseläimenä oikein etevä salaamaan kipuaan ja pahaa oloaan, joten syömättömyys ja siitä seuraava painon lasku ovat monesti ensimmäinen merkki lemmikin sairastumisesta.

Kynsien leikkaaminen
Marsun kynnet kasvavat koko ajan eivätkä ne juuri kulu. Kynnen sisällä kulkee verisuoni, eikä sitä saa leikata. Vaaleissa kynsissä suoni näkyy selkeästi, mutta tummien kynsien kanssa pitää olla varovainen ja leikata vain vähän kerrallaan. Kynsi muuttuu pehmeämmäksi mitä lähempänä suonta ollaan. Jos on epävarma missä suoni kulkee, kannattaa leikata useammin pieniä määriä kuin kerralla enemmän. Sopiva leikkausväli on 2-3 viikkoa. Marsulle sopivat jyrsijöille ja kissoille tarkoitetut kynsisakset. Liian pitkiksi kasvaneet kynnet tuottavat marsulle kipua ja tuskaa aiheuttaen rasitusta varpaiden nivelille ja pahimmassa tapauksessa jopa raajan asentovirheitä.

Kynsienleikkuu

 

Korvien puhdistus
Marsun korviin kerääntyy likaa. Kätevin tapa puhdistaa korvat on kiepauttaa ruokaöljyyn tai koiran korvaveteen kastettu pumpuli etusormen ympärille ja pyöräyttää sitä muutaman kerran korvassa.

Korvia ei kannata yrittää puhdistaa pumpulipuikoilla, sillä marsun heilauttaessa päätään voi puikko vahingoittaa sen korvaa. Puhdistuksen tulisi olla mahdollisimman mukavaa marsulle, jotta se antaisi tehdä toimenpiteen ongelmitta. Osa marsuista pitää korvien puhdistuksesta. Muista puhdistaa myös korvanlehti molemmilta puolilta.

Rasvarauhanen
Marsun rasvarauhanen on ovaalinmuotoinen lähes karvaton kohta, joka sijaitsee siinä kohta marsua, mistä häntä alkaisi, jos sellainen marsulla olisi. Urosten rasvarauhanen rasvoittuu helposti, naaraiden rauhanen taas melko hitaasti. Pesussa voidaan käyttää tavallista käsitiskiainetta tai silmämeikinpoistoainetta. Pehmeä hammasharja on oiva apu pesussa; sillä voi harjata hellästi rauhasta. Pesun jälkeen rasvarauhaseen voidaan laittaa talkkia, joka sitoo rasvaa. Talkin voi harjata pois kun se on kuivunut. Rasvarauhanen on herkkä paikka, joten kovin voimallisesti sitä ei saa hangata.

Pesu
Marsuja harvemmin tarvitsee pestä, ne eivät normaalisti likaannu niin, että tarvitsisivat kokopesua. Ennen näyttelyä peseminen on kuitenkin suotavaa. Marsu kannattaa kastella kädessä pidellen. Marsu kastellaan päätä ja korvia lukuun ottamatta ja hierotaan jyrsijöille tai koirille tarkoitettu shampoo turkkiin. Huuhdellaan erittäin huolellisesti ja kääritään pyyhkeeseen. Pyyhkeellä kuivataan suurimmat vedet turkista ja loput kosteudet hiustenkuivaajalla. On huolehdittava, ettei hiustenkuivaaja polta marsun ihoa.

Pesu

Loiset ja madotus
Jos marsuusi ilmestyy loisia, älä panikoi, se ei johdu huonosta hoidosta. Loisia joskus tulee ja niistä pääsee kyllä eroon. Eläinlääkäriltä saat tarvittavat lääkkeet ja hoito-ohjeet niiden hävittämiseksi. Mikäli haluat madottaa marsusi, kysy sopivaa valmistetta ja annostusta eläinlääkäriltäsi.