Kaikki marsuista

Marsu on sosiaalinen laumaeläin, joka touhuaa pääasiassa päivisin.

Marsu on laumaeläin, joten niitä täytyy olla vähintään kaksi. Paras virike marsulle on toinen lajitoveri. Marsu puhuu marsua, joten ihminen tai kani ei milloinkaan korvaa lajitoverin seuraa. Ei ole mitään tekosyytä miksi marsuja tulisi hankkia vain yksi. Marsujen tulee olla samaa sukupuolta, mikäli niiden ei haluta lisääntyvän. Poikasesta asti yhdessä asuneet urokset tulevat yleensä hyvin toimeen keskenään, kunhan niillä on riittävästi tilaa. Myös aikuinen uros usein hyväksyy kaverikseen urospoikasen. Naaraat tulevat hyvin toimeen keskenään isommissakin laumoissa.

-Latinankielinen nimi kesymarsulle cavia porcellus.
-Marsu on kotoisin Etelä-Amerikasta. Tutkimusmatkailijat toivat marsun Eurooppaan 1700 luvulla ja helpon käsiteltävyyden ja säyseän luonteensa ansiosta siitä tuli suosittu lemmikki.
-Etelä-Amerikassa marsu on edelleen merkittävä ruokaeläin sekä parannuskeino.
-Marsuja on pidetty kotieläiminä jo 7000 vuotta.
-Marsujen elinikä on keskimäärin 4-6 vuotta, mutta tarinoita on jopa 10v supermarsuista.
-Keskimääräinen paino on noin kilon. Naaraat yleensä hieman vähemmän ja urokset enemmän.
-Marsulla on 20 hammasta. Niistä neljä on näkyvissä etuhampaina: kaksi ylhäällä ja kaksi alhaalla. Takahampaita ei näy. Hampaat kasvavat jatkuvasti, joten on tärkeää, että marsulla on pureskeltavaa.
-Takatassuissa on kolme varvasta ja etutassuissa neljä.
-Marsuilla on karvattomat läiskät korvien takana ja etutassujen sivussa.
-Marsun näkökenttä on 340 astetta ja sillä on huono syvyysnäkö.
-Marsu syö joskus omia papanoitaan ylläpitääkseen suoliston bakteeritasapainoa.
-Marsu syö paljon, jopa 6% kehonsa painosta päivittäin.
-Marsun pestessä itseään se erittää silmistään valkoista “pesumaitoa”.
-Naaraat tulevat sukukypsiksi 4–6 viikon ikäisinä ja urokset 5-8 viikon ikäisinä. Marsun tiineys kestää 63-69 vuorokautta ja poikasia syntyy keskimäärin 3-4 kerrallaan. Marsu ei rakenna pesää. Poikaset painavat syntyessään 50-110 grammaa. Marsunpoikaset syntyvät hyvin valmiina: karvat päällä ja silmät auki sekä ovat valmiita maistelemaan heinää, pellettiä ja tuoreruokaa jo pari päivää syntymänsä jälkeen. Poikaset imevät emonsa maitoa noin neljä viikkoa. Marsun luovutusikä on 5 viikkoa ja suositeltu paino 300g.
-Marsut ääntelevät keskenään runsaasti. Niillä on laaja valikoima erilaisia ääniä, joita ihminen voi oppia hyvinkin helposti ymmärtämään.
-Innostuessaan marsu voi hypähdellä paikallaan, nakella niskojaan, ryntäillä riehakkaasti ympäriinsä ja sätkytellä vallattomasti. Marsuharrastajat kutsuvat tätä popcornailuksi. Kun näet, tiedät miksi.