Näyttelylaudat ja niiden värit

Marsun esittämistä näyttelyissä helpottaa huomattavasti näyttelylauta. Lautahan on pakollinen virallisessa luokassa, mutta lemmikkiluokassa sitä ei vaadita. Marsua on kuitenkin helpompi esitellä laudalla myös lemmikkiluokassa. Marsu myös näyttää paremmalta seistessään laudalla kuin, jos se seisoisi vain paljaalla pöydällä tai upottavassa pyyhekasassa.

Laudan tekeminen
Lauta on myös helppo tehdä itse. Se ei vaadi kovinkaan paljoa nikkarointitaitoa eikä materiaaleihin mene kamalasti rahaakaan. Tarvitset marsua suuremman palan esim. vaneria, kovalevyä tai vesivaneria. Hyvä mitta olisi esim. 20 cm X 30 cm. Levyn alle kannattaa naulata, ruuvata ja/tai liimata jalat joko koko pituudelta tai jokaiseen nurkkaan erikseen. Katso kuitenkin tarkkaan, ettei naulat tai ruuvit jää pahasti näkyviin ja raapimaan marsuasi tai itseäsi.

Lopuksi lauta päällystetään, jotta se ei olisi liukas eikä kova marsun seisoa. Kangas saa myös laudan kauniimman näköiseksi, mikä taas parantaa kokonaiskuvaa. Kangas on helppo kiinnittää lautaan esim. niittipyssyllä, mutta tällöin on taas tarkistettava, ettei niitit jää näkyviin raapimaan ketään. Kankaan materiaalin ja värin saa omistaja päättää itse, mutta parhaiten laudan päälle soveltuu karkeat kankaat, jotka antavat pitoa marsun tassuihin. Väreistä lisää myöhemmin. Hyvä vinkki on laittaa ohut pehmike kankaan ja laudan väliin. Tämä antaa marsulle mukavan pehmeän pohjan seistä. Voit myös tehdä lautaan irrotettavan päällisen, jolloin kankaan puhdistus näyttelyiden jälkeen on helpompaa. Irrotettavan päällisen saat, kun laitat kankaan reunataitteeseen kuminauhan, joka vetää kankaan pussimaiseksi, jolloin laudan voi pujottaa pussin sisälle. Kangas voi myös olla kokonaan irrallinen, mutta parhaimman näköinen on kunnolla kiinnitetty päällinen.

Laudan muoto
Perusmuoto on suorakaiteen muotoinen lauta. Myös neliskulmainen lauta käy. Laudan tulisi olla riittävän iso, jotta marsu kokee olonsa turvalliseksi sen päällä. Liian suuri lauta saattaa kuitenkin näyttää hieman hassulta varsinkin babylla. Monella onkin babyille ihan omat laudat ja he käyttävät isompia lautoja vasta täysikasvuisille marsuille. Liian pieni lauta on myös hieman kömpelön näköinen. Hyvä olisi, jos marsun jokaiselle sivulle jäisi tilaa noin 10 cm. Myös pyöreitä lautoja näkee näyttelyissä ja varsinkin pitkäkarvaisilla ne saattavat olla jopa parempia kuin kulmikkaat laudat. Pitkäkarvaisen turkki laskeutuu tasaisesti pyöreälle laudalle. Tämäkin on kuitenkin mielipidekysymys, joten lyhyt- ja pitkäkarvaisilla näkee kaikenmuotoisia lautoja. Laudan mallin ei kuitenkaan pitäisi haitata lautaan tarttumista tai laudan siirtelyä, joten ihan liian luovaksi ei kannata lautaa leikatessa ryhtyä.

Materiaali, jolla lauta päällystetään ei saisi olla liian liukas, sillä marsun täytyy saada ote tassuilleen siitä. Mikäli marsu pelkää liukastuvansa se ei seiso kauniisti tuomarin edessä. Säkkikangasmateriaali on hyvä kuten myös perus puuvillakankaat. Liukasta silkkiä, nahkaa ja fleeceä kannattaa ehkä vältellä. Materiaalin olisi myös hyvä kestää kosteutta värin muuttumatta liikaa, sillä marsu saattaa pissata kesken kaiken. Tämän vuoksi kannattaa myös varata paperia taskuun, jotta voi nopeasti imeyttää ylimääräisen pissan laudalta ennen kuin marsu sotkee siihen itsensä.

Kankaan väri
Näyttelylaudalla voidaan esillepanoon tehdä se viimeinen silaus. Tietyt väri sopivat ja tukevat tiettyjä marsuja mahtavasti. Perussääntö on, että kangas ei saisi olla räikeän kirjava. Kirjava kangas saattaa hukuttaa marsun kokonaan näkyvistä, joten yksiväriset tai himmeästi kuvioidut kankaat ovat parhaita. Neutraalit värit, kuten vaalean ruskea, harmaa, beige ym. sopivat melkein kaikille marsuille. Tietyt värit saattavat heijastaa väriään marsuun, jolloin marsu saattaa vaikuttaa toisen väriseltä kuin se oikeasti on.
Musta saattaa olla hieman liian synkkä ja valkoinen likaantuu helposti. Kuvioiduille marsuille kannattaa hankkia melko neutraalin värinen lauta, sillä marsun kuvioinnin pitäisi erottua selvästi. Kirjavat laudat saattavat kuvioidulla marsulla näyttää hieman sotkuiselta. Yksivärisillä marsuilla taas hieman kirkkaammat värit korostavat väriä mukavasti. Liian räikeitä värejä kannattaa kuitenkin hieman vältellä, ettei tuomarin päätä ala särkeä kirkkaan pinkkiä kangasta katsoessa. Marsullesi sopivan värin löydät kokeilemalla.

Lopuksi…
Jokaisella harrastajalla on varmasti oma käsityksensä parhaasta laudasta, joten hyviä vinkkejä laudan tekoon saa kysymällä. Tässä oli joitain vinkkejä, joita ei kuitenkaan kannata ottaa liian vakavasti. Tuomari ei kuitenkaan mielipidettään marsustasi tee laudan perusteella, joten laudalla ei marsun näyttelytuloksiin pysty vaikuttamaan. Kokonaiskuvaan se kuitenkin vaikuttaa, sillä puhdas ja kaunis lauta on varmasti mukavamman näköinen kuin liasta laikukas ja rikkinäinen. Jos teillä on hyviä vinkkejä laudan tekemisestä tai päällystämisestä niin laita vinkkejä lehteen tulemaan. Jokainen näyttelyissä kävijä lukee varmasti mielellään parhaimmat vinkit ennen näyttelyihin menoa.

Kirjoittanut: Janiika Toivoniemi