Majoitus

Häkki on marsun koti ja marsu viettää siellä suurimman osan elämästään. Näin ollen häkin tulee olla riittävän tilava ja virikkeellinen. Häkin minimi koko kahdelle marsulle on 120cm tehdashäkki, eikä liian suurta häkkiä olekaan. Marsuja voi pitää myös katottomassa aitauksessa, sillä marsut eivät juurikaan kiipeile. Akvaariot ja terraariot sopivat huonosti marsun asumukseksi, ja ovat vaikeita puhdistaa. Marsuharrastajien keskuudessa ovat erittäin suosittuja myös itserakennetut aitaukset “taikakuutioista”.

Kuivikkeiksi sopivat hyvin kutterinpuru, turve, puupelletti ja haapahake. Sahanpuru ja kissanhiekka ovat marsun jalkapohjille liian karkeita, heinä ja oljet homehtuvat herkästi kostuessaan, eivätkä oikein ime mitään. Marsu ei myöskään voi asua pelkän sanomalehden päällä, ja lisäksi sanomalehden syöminen on haitallista marsun herkälle ruoansulatukselle.

Häkin lisäksi marsu tarvitsee juomapullon. Juomakuppia ei marsulla voi käyttää, sillä marsu sotkee veden nopeasti juomakelvottomaksi ja kaataa kupin herkästi. Ruokakupiksi on hyvä valita tasapohjainen, paksureunainen kuppi, joka ei kippaa kun marsu nousee etujaloillaan sen reunalle. Juomapulloon vaihdetaan raikas vesi päivittäin ja samalla tarkistetaan, ettei se vuoda tai ole tukossa. Heinähäkissä heinät pysyvät paremmin puhtaina kun marsu ei pääse sotkemaan niitä ulosteillaan.

PENNI_MAKAA

Lisäksi häkkiin tulee hankkia joitain virikkeitä, pesäkoppi tai jokin putki käyvät hyvin suojapaikaksi. Marsut tykkäävät myös riippumatoista ja erilaisista matalista tasoista, joiden päältä on mukava tähystellä. Heinäkasa peuhattavaksi, pyykkipojalla häkin pinnoihin kiinnitetyt vihannekset ja lehtipuiden oksat ovat myös aktivoivia ja terveellisiä virikkeitä. Pajusillat ovat mitä parhaimpia virikkeitä: niiden päälle voi kiivetä, alta voi juoksennella ja ne saa pureskella! Mitä enemmän keksit marsuillesi puuhaa, sitä onnellisempia ja terveempiä ne ovat!

Häkki tulee siivota vähintään kerran viikossa, siivoustiheyteen vaikuttavat käytettävä kuivike sekä tietenkin häkin koko. Siinä vaiheessa kun häkki haisee huoneilmaan, se on ollut jo jonkin aikaa liian likainen. Marsu on herkkä eläin, jonka nenä kulkee lähellä lattian pintaa, ammoniakki höyryistä se saa nopeasti hengitystietulehduksen. Siivouksen yhteydessä häkin pohjalaatikko pestään (esim. astianpesuaine) ja huuhdellaan huolellisesti. Myös vesipullo ja ruokakuppi pestään ja huuhdellaan häkin puhdistuksen yhteydessä. Kaikki marsun pesäkopit, putket ym. kannattaa pestä ja desinfioida ainakin muutaman kerran vuodessa.

Puhtaassa häkissä on hyvä olla.

Uuden perheenjäsenen ensimmäiset päivät kotona

Kotiin tultua marsu kannattaa jättää oman häkkinsä rauhaan muutamaksi tunniksi. Kun marsu alkaa uteliaana ryömiä esiin , voit varovasti antaa marsun haistella kättäsi. Voit kokeilla tarjota sillä makupalaa kädestä ja jutella sille. Vaikka marsu ei ensin uskaltaisikaan ottaa ruokaa, kärsivällisyys palkitaan. Ruokaa voi kokeilla tarjota vähän ajan päästä uudelleen. Monesti marsun vatsa päättää ja marsu astelee herkun perässä.

Marsun saavuttua ei tarvitse talossa olla mitään erityistä. Normaalit arjen askareiden äänet tulevat kyllä tutuksi. Vaikka marsu olisi täysin kesy muuttaessaan, niin se on aluksi aina hieman epäileväinen ja sen luottamus täytyy aina ensin ansaita.

Marsun nostaminen
Saaliseläimenä marsu pelkää luontaisesti ihmisen valtavia käsiä, jotka tulevat pyydystämään marsua turvapaikasta. Marsu olisi hyvä totuttaa siihen, että ihmisen käden lähestyminen on hyvä asia (herkkuja, herkkuja, herkkuja ja herkkuja), eikä koskaan nostaa marsua häkistä pois jahtaamistekniikalla. Marsua nostetaan aluksi molemmilla käsillä. Toinen käsi pujotetaan etujalkojen takaa rinnan alitse. Toisella kädellä nostetaan takajalkojen välistä. Otteen tulee olla tukeva, koska marsu voi säikähtää ja yrittää sätkiä sylistä pois, vaikka lattialle olisi metri.

Marsu on hyvin herkkä ja passiivinen eläin, eikä siis puolustaudu tai välttämättä edes ääntele jos sitä vahingoittaa tietämättään. Turvallisinta on pitää marsua lähellä omaa kehoa. Lasten opetellessa marsujen käsittelyä on aikuisen neuvot aina tarpeen.