Marsun valmistelu näyttelyyn

Kaikkien marsujen peruskunto
Kaikkien marsujen perusvalmistelu; massan kasvattaminen kunnollisen ajan kanssa ja näyttelyalustaan totuttelu ovat pitkäaikaisia prosesseja, joihin tulee jatkuvasti panostaa. Massaa ja lihaksia marsu saa liikunnasta sekä terveellisestä ja hyvälaatuisesta ruoasta. Näyttelyedustusta kasvattaa myös marsun kesyys; käsittely ja seurustelu päivittäin opettavat tietysti marsua luottamaan ihmisiin. Tietysti näyttelyyn tuotavan marsun tulee olla myös ehdottoman terve. Terveen marsun turkki on kiiltävät ja sileä (marsun rodusta tietysti riippuen), silmät kirkkaat ja käyttäytyminen valpasta. Tärkeää on muistaa, ettei sairasta marsua saa milloinkaan viedä näyttelyyn.

Lyhytkarvaiset
Lyhytkarvaiset marsut trimmataan näyttelyihin. Trimmaus tarkoittaa käytännössä pitkien peitinkarvojen poistamista turkista tavoitteena saada se siistiksi ja hyvin palautuvaksi. Yleensä lienee helpointa ottaa marsu tukevasti syliin ja trimmata siinä, näin marsu on koko ajan tukevasti, eikä pääse rimpuilemaan. Myös pöydällä voi trimmauksen hoitaa, mutta varsinkin kokemattoman omistajan kokematon marsu saattaa helposti alkaa rimpuilla ja jopa pudota pöydältä.

Keski- ja etusormen väliin otetaan hieman turkkia ja nostetaan tupas ylös harjaksi, jossa pitkät karvat erottuvat selkeästi lyhyistä. Kaikki nämä pitkinä erottuvat karvat tulee nyppiä pois koko turkista. Tämä on työlästä ja varsinkin aluksi myös hankalaa, joten ei kannata jättää koko trimmausta viimeiseen näyttelyä edeltävään iltaan, väsyneenä ja kiireellä tehdystä trimmauksesta ei ole välttämättä lainkaan hyötyä ja myös marsun turkki voi menettää ominaisuuksiaan koko trimmauksessa. Trimmaaminen ei satu marsuun niin paljon, kun ne useimmiten antavat ymmärtää (väite, että marsut kiljuvat vain äärimmäisessä hädässä on aivan tuulesta temmattu). Kun marsut tottuvat trimmaamiseen, ne yleensä nauttivat sylissä olosta hiljaa maaten ja samalla jutellen.

Marsun voi halutessaan pestä muutamankin kerran ennen näyttelyä, on aika yksilöllistä marsujen kesken millainen pesu on paras, omalle marsulle sopivimman tavan löytää vain kokeilemalla. Yleensä sileäkarvaisilla marsuilla paras pesuaika on joko näyttelyä edeltävänä päivänä, näyttelypäivän aamuna, tai muutamaa päivää ennen näyttelyä.

Marsua ei kannata ainakaan ihan ensimmäiseksi laskea veteen, vaan ainakin kastella se kädessä pitäen. Varsinkin tottumattomilla marsuilla veteen joutuminen aiheuttaa usein paniikin. Marsu kastellaan kunnolla päätä lukuun ottamatta ja pestään sitten ensin rasvarauhanen. Sen pesemiseen käy hyvin joku käsitiskiaine tai ei-vesiliukoisen meikin meikinpoistoaine. Sitten vaahdotetaan koko marsu jollakin eläimille tarkoitetulla shampoolla. Huuhdotaan huolella ja kuivataan. Ensin pyyhkeellä ja viimeiset kosteudet hiustenkuivaajalla varoen polttamasta marsun ihoa. Ainakin urosmarsujen takamus olisi paras pestä vielä vähintäänkin näyttelyä edeltävänä päivänä, joskus myös varsinkin vaaleiden marsujen tassut ja maha voivat kaivata vielä uuden pesun. Myös korvat, silmät ja sierainten ympäristö tulee putsata. Kynnet tulee leikata siisteiksi.

Näyttelyä edeltävänä iltana marsu kannattaa tarkastaa läpikotaisin ja korjata vielä vinossa olevat asiat. Lyhytkarvaisten marsujen näyttelykunnostaminen on todella tärkeää ja vaikuttaa todella paljon näyttelymenestykseen. Huonompikin tasoisen marsun mahdollisuudet kasvavat roimasti, jos se on huolella hoidettu ja valmisteltu. Huippueläinkään ei taatusti pärjää jos se on likainen ja trimmaamaton.

Karkeakarvaisten (teddy, abessinialainen ja rex) marsujen valmistelu
Abessinialaisia marsuja ei missään nimessä tule ennen näyttelyä trimmata, sillä se sekoittaa abyjen rusetit ja harjat aivan varmasti ja pehmentää niitä. Teddy ja rex sen sijaan kaipaavat turkin tasoitusta. Niiden näyttelykunnostamisen tärkein väline on karkea karsta, jolla turkki suitaan vastakarvaan harjaamalla pystyyn. Harjatessa tulee tietysti varoa marsun ihoa jottei se mene rikki, tai ärsyynny karstaamisesta. Karva karstataan pystyyn, jolloin sivusta katsottuna näkyy tasainen tiheä lyhyemmän turkin alue ja lisäksi harvasti pidempiä karvoja. Turkki tulisi nyppiä tasaiseksi poistamalla nuo pitkät karvat. Valitettavasti juuri nuo pitkät karvat ovat niitä karkeampia (teddyjen ja rexien turkin tulee olla mahdollisimman karkea ja jäykkä), joten varsinainen trimmaus tuleekin tehdä ajoissa, n. 5 viikkoa ennen näyttelyä. .

Peseminen pehmentää turkkia, joten karkeakarvaisten pesu tulee suorittaa n. 4 viikkoa aikaisemmin. Abessinialaisten rusetit harjataan selvemmiksi pienellä jäykällä harjalla, esimerkiksi hammasharja on tähän todella hyvä väline. Teddyn ja rexin turkki harjataan karkealla karstalla vastakarvaan peräpäästä päähän päin. Harjat on hyvä ottaa näyttelypaikalle mukaan jotta voi vielä ennen arvostelua harjailla turkkia. Sumuttamalla hyvin pieniä pisaroita vettä turkkiin muutamaa päivää ennen näyttelyä saa siitä entistä karkeamman ja helpommin karstattavan. Älä ikinä silitä teddyn tai rexin turkkia myötäkarvaan jolloin se lässähtää. Jos käytät karstaa, valitsethan muovipiikillisen version. (piikkien päässä pallot)

Pitkäkarvaiset (peruaani, sheltie, texel, merino, alpakka sekä coronet, lunkaryat)
Näyttelymarsun turkin tulee olla luonnollisen mittainen, marsut, joiden turkki on leikattu lyhyeksi (= klipatut), osallistuvat eri luokkaan kuin marsut joilla on luonnollisen mittainen turkki. Klipatut marsut eivät voi myöskään valmistua muotovalioiksi (MVA). Pitkäkarvaiset marsut yleensä pureskelevat toistensa ja itsensä turkkeja ja tällöin joutuvat aina klipattuun luokkaan, sillä vaikka turkki olisi pitkä, karvanpäiden puuttuminen aiheuttaa varsinaisesta luokasta poistamisen.

Kun marsun turkki on niin pitkä, ettei sitä enää voi pitää auki takkuuntumatta ja sotkeutumatta, tulee se nyytittää. Nyytitys aloitetaan pienillä nyyteillä, jotka kasvavat sitten marsun turkin kasvaessa lisää. Nyytit tulee avata päivittäin ja harjata turkki kauttaaltaan, sen jälkeen taas nyytitetään.

Pitkäkarvaisia marsuja ei tarvitse välttämättä joka näyttelyyn pestä. Peseminen on hyvin työlästä ja vie aikaa, turkin kuivaamiseen voi hyvinkin mennä tunteja. Parhaan pesuajankohdan oppii taas vain kokeilemalla, se voi olla ihan yhtä hyvin kolme viikkoa ennen näyttelyä kuin päivä ennen sitä. Pitkäkarvaiset pestään kuten sileäkarvaisetkin. Pesun jälkeen marsu kuivataan ensin pyyhekuivaksi ja sitten hiustenkuivaajalla. Pyyhekuivauksen jälkeen marsu kannattaa harjata. Turkki kuivataan kerroksittain, alimmasta ylimpään. Jokainen kerros tulee kuivata huolella, tämä vaihe tulee tehdä huolella jotte turkki jää kosteaksi.